Leilighet i Dalsbergstien

Prosjektet er en fullstendig ombygging og modernisering av en leilighet på Bislett i Oslo. Leiligheten ligger i øverste etasje av et stort boligkompleks tegnet av Arcasa arkitekter i 1996. Gården har mange kvaliteter – den er godt tilpasset de gamle bryggeribygningene i Pilestredet, og har en karakteristisk hvelvet takform. Den originale planløsningen var ikke spesielt god: et uforholdsmessig stort bad midt i planen delte leiligheten i to, og skapte dårlig inneklima og trange rom rundt seg.


De to viktigste grepene i den nye leiligheten var å skape en mer «pustende» plan, samt få mer utbytte av den spennende takhvelvingen. Begge disse grepene er ment å gi rommene mer dybde og variasjon. For å oppnå dette ble alle innvendige vegger revet og erstattet av plassbygd innredning. Midt i planen er det bygd to bokser i treverk, disse sørger for at lys, luft og mennesker kan strømme mellom de to ytterfasadene. Disse fasadene er nord- og sørvendt, slik at den varme og intense sørsiden nå blandes med det indirekte og svale miljøet mot Bislett stadion. Det gir bedre inneklima, et mer behagelig dagslys, og mer spennende blikk gjennom leiligheten. Korridorer og slagdører er fjernet for å oppnå en mer effektiv og åpen planløsning.
Mange leilighetsgårder fra denne tiden er oppført som betongkonstruksjoner, som senere ble pusset og malt. Eksponert betong er i dag en materialkvalitet man sjelden har råd til. Alle betongvegger i leiligheten ble derfor pusset ned slik at betongoverflaten kom frem. Ytterveggene og himlingene ble beholdet som gipsoverflater.


Den nye leiligheten representerer en annen prioritering enn den originale. Den har fått et mindre bad og litt trangere soverom for å oppnå mer generøse og innbydende sosiale rom. De sosiale rommene har mange små nisjer og plasser hvor man kan sette seg. Den spesielle takhvelvingen, som i den gamle leiligheten knapt var merkbar, er kommet tydeligere frem ved hjelp av fargebruk og speilvirkninger.
Hans Hus arkitekter

Adresse

Dalsbergstien 22f, 0170 Oslo

Tidspunkt

Lørdag 19. september 2020

Kl 14-18