Loftsleiligheter på Adamstuen

To leiligheter i en vakker gammel bygård på Adamstuen ønsket begge å bygge ut loftet over sine respektive leiligheter. Arkitekt Margrethe Rosenlund tegnet en løsning som med enkelte variasjoner kunne brukes av begge to, selv om romprogram og areal ikke var helt identisk. Leilighetene ble ferdigstilt i juni 2020.

Begge leiligheter ønsket seg loftsstue, soverom, og et badekar med utsikt til himmelen. I tillegg ville de gjerne løfte opp deler av taket for å utnytte plassen maksimalt. En dialogprosess med Plan- og Bygningsetaten endte med en løsning begge parter var godt fornøyde med, og begge leilighetene fikk hver sitt takoppløft med full glassfasade i front, kledd i en ribbet kobberkledning som med tiden vil få en ærverdig patina som kler de historiske fasadene.

En viktig del av loftsutvikling er å skape samspill med bygningens øvrige fasade, så også her. Elementer fra den eksisterende fasaden er gjentatt i loftsfasaden for å skape sammenheng og kontekst, samtidig som det er tilført helt nye volumer som svarer til sin egen tids arkitekturspråk. Det er lagt vekt på at så mye som mulig av fasaden mot bakgården skal være glass, så mest mulig av karmer og innfesting er skjult bak en ramme av kobber, med unntak av detaljer som skal stå fram for å spille sammen med vinduer i etasjene under. Formene er bevisst gjort enkle og rene, med få synlige detaljer, for å ikke dra oppmerksomhet i for stor grad fra bygningens eksisterende fasade.

Renhet og enkelhet i detaljer er gjennomgående også innvendig, der fokus er på lys og utsyn. Takoppløftene er kledd med tre på innsiden, sammen med det store vinduet skaper dette en egen sone i loftsrommet. En svevende og spektakulær spiletrapp binder de to planene sammen, og de nye loftsarealene er innredet med spesialsnekrede møbler og innredningselementer.

Adresse

Stensgata 25 og 27, 0358 Oslo

Tidspunkt

Søndag 20. september 2020

Kl 12-15