To grupper lørdag kl. 1300 og kl. 14.00
Den gamle Krigsskole
Tollbugata 10
To grupper lørdag kl. 1300 og kl. 14.00. Ingen påmelding.
Gruppe 2 slipper inn 10 min før start. Vær presis; porten lukker under foredraget.
Introduksjon i forgården ved generalsekretær i Oslo Byes Vel, Ole Rikard Høisæther.
Denne praktbygningen midt i Kvadraturen ble opprinnelig bygget i 1630-årene som residens for rikskansler Jens Bjelke. Eiendommen var en de fornemste i den nye byen som ble stukket ut av kong Christian IV etter at gamle Oslo brant ned til grunnen i 1624. Den lå ved strandlinjen mot Bjørvika i det som den gang het Store Strandgade. Tomtene langs denne gaten var blant de mest ettertraktede i den nye byen.
Under hele 16- og 1700-tallet var Tollbugata 10 residens for byens ledende menn og deres familier, som alle hadde offentlige embeter i tillegg til sine kommersielle virksomheter. Caspar Herman von Hausmann var gift med Karen Toller, og da han døde i 1718, ble konen landets rikeste kvinne. Hun hadde store eiendommer i Christiania og i Østfold, og det er trolig Karen Toller som er byggherren for dagens rokokkopale. Hennes nevø Caspar Herman von Storm ble en av de markante eierne midt i århundret. Han setter sitt preg på bygningen med de mange rokokko-ornamentene i husets tak, ovnsnisjer og andre detaljer. Han gikk konkurs i 1772, og det gjorde også flere av husets senere eiere. Borgerskapet levde på stor fot i denne tiden, og ofte oversteg utgiftene inntektene.
Den siste private eieren av Tollbugt. 10 var Jess Anker, en av de tre Anker-brødrene (Bernt, Peder og Jess) som var ledende forretningsmenn og blant landets rikeste. Jess går imidlertid konkurs og skyter seg i Bath i England i 1798. Broren Bernt gjør opp både konkurs- og dødsbo, og gir eiendommen i gave til det som da het Det militaire Institut (daværende navn på Krigsskolen). Krigsskolen drev sin virksomhet i bygningen i over 200 år.
Eiendommen ble overdratt fra Forsvarsdepartementet til en privat stiftelse i 2021. I det unike rokokkopaleet drives i dag kulturformidling, kurs, møte- og konferansevirksomhet samt selskapslokaler.
Stiftelsen Den Gamle Krigsskole har gjennom eierskapet påtatt seg betydelig rehabilitering som nå pågår, og løpende vedlikehold av den fredete bygningen.
Fotos: Stiftelsen Den Gamle Krigsskole