Enebolig Makrellbekken

Lørdag kl. 12.00-16.00

Enebolig Makrellbekken

Aspehaugveien 31

Eneboligen på 120 m2 ligger ved siden av et eldre laftet tømmerhus og et stort eiketre på en idyllisk tomt ved Makrellbekken i Oslo. For å bevare eiketreet og den sørvendte hagen ønsket arkitektene å plassere eneboligen knappe tre meter fra tømmerhuset på toppen av en naturlig høyde. Sammen med tømmerhuset danner eneboligen et tun – et skjermet fellesområde til glede for de tre familiene som bor på eiendommen. Eneboligens utforming, detaljering og samspill med tømmerhuset gir et inntrykk av at boligen har stått der i lang tid.

Boligen har to plan og er delvis plassert inn i terrenget for å utnytte høydeforskjellen på eiendommen og samtidig underordne seg tømmerhuset. Inngangspartiet er plassert på det øvre nivået, med direkte henvendelse til tunet. Det karakteristiske smale og avlange fotavtrykket kommer som en konsekvens av boligens plassering klemt mellom tømmerhuset og tomtegrensen. Det smale volumet medførte at arkitektene måtte finne frem til svært arealeffektive løsninger.

Planen er organisert rundt en sentral gangakse som knytter rommene sammen og sikrer en gjennomgående siktlinje. Boligens øvre nivå er hovedetasjen og inneholder kjøkken, stue og bad. Gangaksen knytter de to oppholdsrommene i hver sin ende av boligen sammen. Kjøkken er plassert mot sør der vinduet rammer inn utsikten av eiketreet, og fra stuen i nord er det direkte utgang til markterrasse. Langs gangaksen strekker det seg en møbleringssone som betjener rommene gjennom å være garderobeskap, kjøkkenbenk, stereobenk eller sittenisje. Gangaksen med den langstrakte møbleringssonen finner vi også i boligens nedre nivå som inneholder soverom og bad. Her er møbleringssonen benyttet som garderobeskap for ekstra lagring. Begge etasjene er gitt ekstra generøs takhøyde.

Materialbruken er planlagt sammen med oppdragsgiver, som allerede i første møte snakket om kvalitetene i Wenche Selmers ikoniske enebolig i Trosterudstien i Oslo. Materialpaletten er tidløs, nøktern og naturlig, med ubehandlet furufinér og trebjelkelag i himling i kombinasjon med heltre furugulv. Trappen er kledd med det samme furugulvet og fremstår som en massiv byggekloss løftet på plass i boligen. Furuens karakteristiske utseende skaper en lun og sober kontrast til de hvitmalte veggene og plassbygd innredning presist utført av dyktige håndverkere.

Arkitekt: Koht Arkitekter AS

Foto: Marius Viken

Villa Makrellbekken
A detached villa designed by Koht Architects, situated on a hill neighboring a log house. The design, detailing and interaction with the log house creates a courtyard – a protected common area for the pleasure of the three families living on the property. Composed of two levels, the building is partly situated into the terrain in order to exploit the difference in height. The plan is organized around a furnished central hall axis. Materials are timeless, sober and natural.

Skroll til toppen