Lørdag kl. 12.00 – 16.00
Magistratgården
Dronningens gate 11
Åpen bakgård og løpende omvisning i Magistratgården
Magistratgården er en bygård i Kvadraturen i Oslo med adresse Dronningens gate 11. Gaten var den ytterste mot havnen i Bjørvika før kvartalene utenfor ble anlagt etter en byutvidelse i 1657. Byggherren var kjøpmann og rådmann Helge Bertelsen, og gården sto ferdig i 1647. Bertelsen og hans kone Anne Paulsdatter Trane tilhørte byens sosiale toppskikt. Blant senere eiere finner vi Henrik Lachmann, kanselliråd Mogens Larsen Monsen, sagbrukseier Morten Leuch Elieson og stadsmegler Andreas Lie.
Gatenivået lå opprinnelig halvannen meter lavere enn nå, og derfor måtte Elieson i 1758 anskaffe en ny port på høyere nivå. Over porten anbrakte han en steintavle med årstallet og sine egne og fruens våpen og initialer. Ekteparet Elieson moderniserte også interiørene og oppførte en ny svalgang av utmurt bindingsverk mot bakgården som kan oppleves i dag.
Da formannskapslovene ble innført i 1837, trengte kommunens administrasjon, Magistraten, større kontorplass enn den hadde i rådhuset i nabogården i Rådhusgaten 7. Magistraten holdt til i gården fra 1843 til 1870, derav navnet den fortsatt bærer.
I 1870 ble gården igjen bolig, nå for grosserer Johan Sommerschild Øwre fra Molde og hans kone Anna Lemvig Bull. Fasaden fikk nye vinduer (de nåværende) og puss i nyklassisisme, og interiørene ble modernisert. Rommene i begge etasjer fikk periodens vanlige stukkhimlinger med store midtrosetter og gesimser av ferdigstøpte elementer, og veggene over brystningene ble malt av en dyktig dekorasjonsmaler. Dørene fra 1760, med opprinnelige gerikter, fikk nye overstykker i klassisistisk stil.
Gården ble fredet i 1927, og det medførte at fasadepussen ble hugget vekk så murverket igjen ble synlig. En ny eier i 1930-årene, AS Dronningens gate 11, ville rive for å oppføre et større forretningsbygg, noe Oslo kommune motsatte seg. Etter rettssak i 1947-48 ble det inngått forlik; forhuset og en smal stripe av bakgården ble overdratt til kommunen, mens det på resten av tomten ble gitt tillatelse til å oppføre det første høyhuset i Kvadraturen.
Fortidsminneforeningen har siden 1973 holdt til i bygningen. Under Open House Oslo åpnes den hyggelige bakgården og deler av den historiske bygningen for publikum.
Foto: Fortidsminneforeningen