• Foto: Familien

  • Foto: Familien

  • Foto: Familien

  • Foto: Familien

Villa Fagerheim

Villa Fagerheim var opprinnelig en eldre sveitservilla av ukjent byggeår – ombygget i 1892 til dragestil. Antatt arkitekt var Holm Hansen Munthe og man tror det er Munthe som fikk utført utskjæringene i dragestil, mulig med materialer fra Strømmen trevare. Villaen ble kjøpt i 1886 av murermester Ferdinand Gunelius Gundersen. Han var byggherre for mange av de store monumentale byggene i Oslo oppført mellom 1870 og1920, deriblant Tostrupgården, Nasjonalmuseet og Glassmagasinet på Stortorget. Ferdinand var i utgangspunktet fattiggutt fra Vika, men jobbet seg opp til å bli en av byens mest betydningsfulle byggherrer og vanket etter hvert med både keiser Wilhelm og kong Oscar II. Han satt i formannskapet som bidro til å kjøpe Holmenkollen og Frognerseteren, for så å donere det til folket. Arkitekt Holm H. Munthe, som tegnet Drageslottet, står også bak Frognerseteren og tilhørende Sporten samt Hasselbakken som i sin tid lå på St.hanshaugen. Gundersen lot seg utvilsomt påvirke av stilvalgene der.

Drageslottet Villa Fagerheim har fulgt familiens eie siden 1886 og dagens beboere er sjuende generasjon. Huset har vært et populært samlingssted for landets kulturkretser, med besøkende som Bjørnstjerne Bjørnson, Jonas Lie og Jens Bjørneboe. Per dags dato er villaen under restaurering og målet er å sette huset tilbake til fordums prakt.

PS! I programmet finner du også Sporten (1896), av samme arkitekt: Holm Hansen Munthe. Sporten ble oppført som et supplement til Frognerseteren.

Adresse

Granalleen 6, Høvik

Tidspunkt

Søndag 25. september 2022

Kl 14-16