Edvard Munchs Ekely
I 1916 kjøpte kunstneren Edvard Munch (f. 1863) eiendommen Ekely på Skøyen i utkanten av Oslo.
Stedet ble malerens faste bosted fram til han døde der i 1944.
Den 45 mål store tomten, hadde tidligere huset et gartneri. Eiendommen besto av et hovedhus i sveitserstil oppført i 1897, drivhus, en omfangsrik frukthage, en drengestue med stall, samt ulike driftsbygninger. I tillegg fikk Munch bygget flere enkle trebygninger med tilhørende friluftsatelierer i tre, omtalt som søndre og nordre atelier.
Han oppførte et vinteratelier, tegnet av arkitekt Arnstein Arneberg, i 1920. Noen år senere ble atelieret omarbeidet og utvidet av samtidens store arkitekt Henrik Bull. Bygget stod ferdig i 1929, en markant murbygning fra overgangen mellom nyklassisismen og funksjonalismen. Atelierbygningen er det eneste som i dag står igjen på Ekely.
Like bortenfor atelieret finnes fortsatt gruppen av trær, som utgjorde Munchs lysthus, et motiv som går igjen i mange av hans malerier.
Edvard Munch er begravet på Æreslunden på Vår Frelsers gravlund i Oslo.
Etter Edvard Munchs død 23. januar 1944 viste testamentet fra 1940 at hele hans kunstneriske produksjon skulle tilfalle Oslo kommune. Eiendommen Ekely med innbo og løsøre i husene, tilfalt arvingene. Ekely ble solgt til Oslo kommune i 1946.