• Foto: Jiri Havran

Elmholtveien 6

Utgangspunktet for eneboligen Elmholtveien 6 på Abbediengen er et tradisjonelt trehus fra 1929. Huset er bygget om tidlig på 1990-tallet og det er føyet til elementer i ubehandlet betong. Boligen fremstår i dag som en mangetydig kontrast mellom nytt og gammelt, norsk panelarkitektur og sveitsisk-inspirert nyfunkis. Arkitekter Narud-Stokke-Wiig AS.

Terrenget rundt boligen faller bratt fra huset på tre sider, men huset har en stor terasse med direkte utgang fra stuen. Utbyggingen hadde til hensikt å øke bo- og bruksarealet på hvert nivå, samt å omorganisere deler av bygget. Dette førte til store forandringer i bygningsvolumet. Det var vesentlig at byggets form ble holdt intakt mot naboer og gjennomkjøringsvei, slik at bygningsvolumet ikke sprengte de lokale rammer.

Nybygget består innvendig og utvendig av armerte og isolerte betongvegger, stålprofiler og armert glass. Gjennomlufting av alle etasjer via trapperom og åpninger mellom dekker og yttervegg mellom 1. og 2. etasje gir bygningen en letthet og luftighet, det samme gjør sporene i flaten – staghull og nøyaktig rettskårne plateskjøter. Minimalisering av rekkverk og totalt fravær av stengsler i den åpne trappen forsterker lettheten og styrken i betongen.

Elmholtveien 6 inneholder deler av «The Narud Collection», malerier og trykk samlet gjennom de siste 30 årene, og utgitt som bok på Orfeus Forlag i 2022.

Kilde: Byggekunst 2/1991, Jørn Narud

Vakter: Ikke nødvendig

Adresse

Elmholtveien 6, 0281