• Foto: Jaro Hollan/Statsbygg

  • Foto: Jaro Hollan/Statsbygg

  • Foto: Jaro Hollan/Statsbygg

  • Foto: Jaro Hollan/Statsbygg

Foredrag om det feministiske arkitekturkollektivet Matrix

Velkommen til et foredrag med Jos Boys, en av grunnleggerne av det feministiske arkitekturkollektivet Matrix i Nasjonalmuseet – Arkitektur!

Da Matrix ble opprettet av en gruppe kvinnelige arkitekter i London i 1981 var de blant de første i verden som hadde hovedfokus på betydningen av kjønn i utformingen av rom og sted. Matrix arbeidet blant annet med deltakende design og tilbydde arkitekturhjelp til marginaliserte grupper. I tillegg utviklet de pedagogiske ressurser. Sammen skrev de pionerarbeidet Making Space. Women and the Man Made Environment (1984), der de kritiserte den mannlige planleggingsnormen.

I foredraget vil Boys fortelle om historien til og arven etter Matrix, og diskutere hvordan det er mulig å utvikle en mer inkluderende praksis.

Foredraget er en del av formidlingsprogrammet til utstillingen Inn i fellesskapet, Nasjonalmuseets bidrag til årets Oslo arkitekturtriennale.

Foredraget er på engelsk og strømmes fra CNS-salen. Det er gratis å delta, men du må bestille billett på forhånd. Billetter kan bestilles via Nasjonalmuseets nettside.

Nasjonalmuseet – Arkitektur har gratis inngang 24.9 og 25.9.

Nasjonalmuseet – Arkitektur er en sammenstilling av klassisistisk og modernistisk arkitektur, et møte mellom Sverre Fehn (1924–2009) og Christian Heinrich Grosch (1801–1865), de to viktigste arkitektene fra 1800-tallet og vår tid. Hovedbygningen ble tegnet av Grosch og stod ferdig i 1830 som avdelingskontor for Norges Bank. Bygningen er ombygd av Fehn som også tegnet en ny utstillingspaviljong.

Adresse

Bankplassen 3, 0151 Oslo

Tidspunkt

Lørdag 24. september 2022

Kl. 13-14

(Museet har gratis inngang hele Open House helgen)