Fram-gården ble opprinnelig oppført i 1921 for livsforsikringsselskapet Fram, etter tegninger av rådhusarkitekt Magnus Poulsson.  Bygningens “byvilla”-preg er en arkitektonisk styrke og det var en forutsetning for viderutviklingen at bygget skulle fremstå slik det var tenkt og planlagt.

Det rikt ornamenterte inngangspartiet er beholdt i sin opprinnelig utforming. Selve inngangsdøren er restaurert og oppgradert til dagens standard og over inngangen vokter fortsatt sagnfiguren og dragedreperen Sigurd Fåvnesbane. Den store hagen er aktivert som en attraktiv og frodig rekreasjonsplass for byggets brukere.

Bygget er utviklet som hovedkontor for flere av Møllerfamiliens selskaper og rommer ca. 60-70 arbeidsplasser, en rekke møterom og en stor kantine/sosial sone med eget kjøkken.

Det nye grepet består i det vesentlige av et djervt vertikalt snitt gjennom alle 5 etasjer slik man beholder byggets konstruktive “ryggrad” og slipper mest mulig lys ned, gjennom re-etablering av store overlys. Dette har gitt dagslyset en helt annen tilstedeværelse i bygget, noe som gir både den opprinnelige og den tilførte materialpaletten godt spillerom.

Det nye interiøret gjør utstrakt bruk av glass i skillevegger og rekkverk, slik at lyset slipper til overalt. Gamle lamper er restaurert med ny teknisk innmat, og ny belysning er integrert i bakke og gulv. På veggene henger en unik fotosamling av norske og internasjonal fotografer. Noe som gjør dette til et verdifullt bygg, på alle tenkelige måter.

Energimessig er transformasjon av hundre år gamle bygg en utfordring, så også i dette steinbygget. Ved hjelp av nye tekniske anlegg med varmegjennvinning og tilkobling til fjernvarme, samt nye vinduer og utvendig solavskjerming er huset optimalisert for lavest mulig forbruk etter dagens standard.

Om Magnus Poulsson [1881-1958]

 • En av landets mest markante og produktive arkitekter. Rikt premiert for sine bygg, med bl.a Houens fonds diplom og Sundts premie, noen av våre mest prestisjefylte utmerkelser for arkitektur.
 • Kanskje mest kjent for å ha tegnet Oslo rådhus, sammen med Arnstein Arneberg, men står også bak en rekke andre sentrale bygg som rådhuset i Bærum, DFDS-gården på Karl Johan og KNA-hotellet i Parkveien.
 • Hans uttrykk kjennetegnes gjerne av en slags gotikk som knytter an til en tid og en innstilling der bl.a. ‘det norske’ som ideal ble fremhevet.

Om Hille Strandskogen

 • Hille Strandskogen Arkitekter AS arbeider innenfor den moderne nordiske arkitekturtradisjon og begge partnerne har bakgrunn fra Sverre Fehns tegnestue.
 • Viktige elementer i kontorets prosjekter er en konstruktiv selvfølgelighet, et bevisst forhold mellom bygg og landskap og bruken av ubehandlete materialer som betong, tre, stål og stein.
 • Prosjektene spenner fra kulturbygg, mange karakteristiske boliger, hytter og interiører. Kunsthuset Kabuso, Øystese Hardanger og St. Clara katolske kirke, Kongsvinger
 • http://www.hsark.no

Om prosjektet

 • Adresse: Bygdøy Allé 4
 • Funksjon/bruk: Kontor
 • Arkitekt: Magnus Poulsson (1921)/Hille Strandskogen Arkitekter AS (2015)
 • Kandidat til Oslo bys arkitekturpris 2016
 • Byggherre: Møller Eiendom Holding AS
 • Areal: 3276m² BTA

Om utvikleren

 • Møller Eiendom er en ambisiøs og miljøbevisst eiendomsaktør, som bygger for neste generasjon. Vi investerer i bygg med høy teknisk og innholdsmessig verdi og vi ønsker å bidra betydelig innenfor utvikling av nye og attraktive byområder.
 • Fundamentet for verdiene ligger i en portefølje med bileiendommer benyttet av Møller Bil i Norge, Sverige og Baltikum. I årene framover vil vi ta initiativ til å kjøpe og utvikle en rekke sentrale eiendommer, som skal bli lagt merke til for sine tidsriktige løsninger og for sine områdekvaliteter.

The map ID you have entered does not exist. Please enter a map ID that exists.

Adresse

Bygdøy Allé 4, 0257 Oslo

Tidspunkt

Lør 22. sept 10-13