Orientering // Fredensborg kjøpte desember 2017 den tidligere Amerikanske ambassaden i Henrik Ibsens Gate 48. Eiendommen er en arkitektonisk perle tegnet av den anerkjente finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen og har tjent som USAs ambassade siden den ble bygget i 1959. I forbindelse med bruksendringen fra ambassade ble deler av eiendommen fredet 20. juni 2018.

Arkitektur//Byantikvaren i Oslo kaller arkitekturen for «en av de fremste eksemplene på internasjonal arkitektur i Oslo fra etterkrigstiden», og mener at byggverket er «ett av de viktigste modernistiske byggene i Oslo». Bygningen består av fire etasjer og kjeller, har sider på 57 × 49 × 49 meter, og er 6 000 kvadratmeter stor. Fasaden er bærende, og er laget i kunststein av polerte betongelementer tilsatt sort labrador- granitt. Det totale antallet vinduer er 577, og disse skaper en inn-og-ut-effekt på den ellers flate fasaden. Den polerte steinen og vinduene speiler trærne i Slottsparken, og Saarinens tanke var at byggverket skulle være som «en gentleman i kjole og hvitt».

Trekantformen på tomten og bygningen går igjen i rom og detaljer i hele bygningen, som er geometrisk spennende planlagt. Trapperom og noen kontorer er trekantet, mens det store atriet midt i bygningen er rombeformet, satt sammen av to trekanter.

Atriet strekker seg fra første til fjerde etasje. Midt på gulvet, som er utført i italiensk travertin, finner man et fem ganger fem meter stort basseng eller fiskedam. Rundt bassenget er benker av teak, og benkene står på søyler av travertin som går i ett med gulvet. Mot korridorene i andre til fjerde etasje strekker det seg spiler av teak, som dermed fungerer som åpne vegger på to av atriets sider. De to andre veggene er i et mønster av hvitmalt murstein. Taket i atriet består av tredimensjonale triangelfigurer, som slipper inn dagslys og kombinerer med kunstig belysning.

De opprinnelige møblene i bygningen var designet av det amerikanske designfirmaet Knoll, og produsert av det norske møbelselskapet Tanum. Det viktigste materialet i møbler og inventar var teak. Noe av inventaret er bevart, for eksempel bokhyllene av teak i biblioteket.

Fremtidig bruk // Det overordnede målet for Fredensborg er å utvikle «Ambassaden» til å bli Norges flotteste og mest fremtidsrettede kontorbygg. Prosjektet skal gi området et vesentlig løft. I tett samarbeid med antikvariske myndigheter skal vi ta vare på bygget og historien, men også skape en arena for nye historier.

The map ID you have entered does not exist. Please enter a map ID that exists.

Adresse

Henrik Ibsens gate 48, 0255 Oslo

Tidspunkt

Lør 22. sept  kl 12 – 14

Omvisning

Guidet omvisning i puljer.