Solvang kolonihage Østveien 235, avd 2

Hytta var dårlig vedlikeholdt og hagen totalt overgrodd med bringebær og små trær da dagens eier overtok i 2009. Store utbedringer måtte til ganske fort. Taket ble skiftet på hele hytta og eternit/pvs-taket på glassverandaen ble også skiftet ut. Utvendig ble maling fjernet med varmluftspistol, og original panel beholdt. I tillegg er selve hagen planert og lagt om fra grønnsakhage til prydhage, med grønnsaksbed på baksiden av hytta.
Kolonihytte May B. Langhelle.

Eier, May B. Langhelle forteller:

«Innvendig var orginal veggpanel og tregulv i fin stand, men det måtte en grundig pusse og malejobb til. Utvendig ble hytta en gang i tiden malt med fiskeoljemaling, noe som gjorde at maling som er malt oppå den, bobler og flasser av. Jeg tok dermed jobben med varmluftspistol for å fjerne all gammel maling, før den ble malt på ny. I starten var jeg for kjapp på labben, med det resultat at jeg måtte starte på nytt med varmluft og skraping.
– Jeg fikk spørsmål om hvorfor jeg ikke bare skiftet kledning, det ville jo vært mye enklere og kjappere. Mulig det, men jeg ville gjerne beholde den gamle kledningen. Det er jo mye finere med kledning som har spor av levd liv og historie.

Forrige eier hadde brukt kolonihagen som grønnsakhage, og derfor var det kun en staude igjen. Til gjengjeld var det en vakker peon som blomstrer overdådig hver juni. Hagen på fremsiden av hytta var skrånende, og det var ikke mulig å sette opp et bord som stod beint noen steder. Derfor er det flyttet om på jordmasser for å få planert plenen og laget en steinplatting for en sittegruppe. Den gamle treplattingen ble også byttet og utvidet samtidig som at hekken som hadde vokst kjempehøy og tett inntil hytta og oppetter vinduene ble fjernet.

-Det å ha kolonihage er å være i en prosess som aldri slutter. Et nytt prosjekt hvert år. Gjøre mye selv og på budsjett. Noen ganger går det fort fremover og andre ganger tregere. Min hage og hytte er enda ikke ferdig. Kunsten er å kose seg underveis og nyte fremskrittene i det tempoet som de kommer.

Adresse

Østveien hytte 235

Tidspunkt

Søndag 20. september 2020

Kl 13-16