Offentlige rom i Bjørvika med SLA arkitekter. «Ambisjonene for utvikling av Bjørvikaområdet er at den nye bydelen skal være til glede og stolthet for hele Oslos befolkning. Med sin unike plassering mellom Oslo Middelalderby og Kvadraturen, skal den nye bydelen bidra til å tydeliggjøre byens historiske utvikling fra opprinnelsen og til det 21. århundre» (Reguleringsplanen for Bjørvika – Bispevika – Lohavn, vedtatt i Oslo bystyre 27.08.2003).

Langkaia er en lang promenade på motsatt side av operabygget. Promenaden fungerer som et bindeledd mellom Operaallmenningen og Festnings-allmenningen og herfra har besøkende uhindret utsikt til Operaen. Området fremstår som en lang promenade dekket med mørk asfalt og naturstein. Bakkelandskap med gress og benker inviterer til opphold langs promenaden.

I plantefeltene finner du furu, hvitpil og høye staudegresser. Gresset bølger i vinden og er et sterkt karaktertrekk for strekningen. Staudene, gresset og flerårige urter forsterker inntrykket av Langkaia som et havneområde. Plantene er hardføre og kan tåle forholdene samtidig som de tilfører området en levende og skiftende flate.

Liv og bevegelse i plantebedene gir en letthet og følsomhet, som danner en nærhet med den menneskelige skala i det store rommet.

Trærne er en kombinasjon av furu og hvitpil. Furutrær står som et solid, mørkt element i de lette områdene med gress, samtidig som de bidrar til å skape rygg mot veien. Som et supplement er det plantet hvitpil av typen sølvpil, guldhengepil og rødgrenet pil. Piletrærne har et løvverk som spiller pent med mørke furutrær. Hvitpil vises lyse og luftige med sølvgrå blader som rasler i vinden. Nye skudd på rødgrenet pil er lysende orange-røde og vil stå flott hele vinteren. På høsten får trærne en vakker gul-orange farge, noe som gir en oplevelse av årstidene.

På betongkanten langs grøntbeltet er det noen steder montert benker i tre. Her har forbipasserende mulighet til å stoppe og nyte utsikten over til operaen og havnen.

Lyset i området langs Langkaia skaper en helhetlig og estetisk belysning. Alle lampene er designet for å møte de høyeste standarder i form av lys kvalitet, funksjon, design og estetikk.

Funksjonsbelysningen av gågater håndteres med projektorlys fra runde og koniske master plassert på linje langs promenaden.

Effekt belysningen består av noen små spotter montert på lave elementer plassert i plantebedene. Disse belyser trær og staudene og danner poetiske lys og skygge bilder.

Adresse

Langkaia, Oslo Havn, 0105 Oslo

Tidspunkt

Lørdag 21. september 2019

Klokken 15.00.

Omvisning

v/ SLA

Oppmøtested: Langkaia havnepromenade ved Salt, informasjonskilt 9 til Havnepromenaden