Mads kontor og kaféen by Mad

I Pilestredet 27 ligger det opprinnelige Alfheim-komplekset fra 1900-tallet, hvor deler av Mad-familien har flyttet inn. Andre etasje rommer kontorlokaler for Mad arkitekter, Sane interiørarkitekter, Nomad og Mad Communication, mens første etasje – det vil si gateplan, byr på arkitektenes helt egen kafe og bar; byMad.

Pilestredet 27 ble i sin tid tegnet av Herman Major Backer og var opprinnelig planlagt som utstillings- og kontorlokaler, hotell og som verkstedbygning for Alfheims mekaniske Fabrik for Møbel- og Bygningsarbeid. Når Mad overtok, var målet i stor grad å utforske og eksperimentere med hvordan de kunne løse utfordringer knyttet til ombruk. De jobbet tett med interiørarkitektene i Sane og mye tid gikk med til prosesser og holdningsendring.

by Mad – kafé og bar i første etasje:
Her var utgangspunktet en nedslitt, hvit og kjønnsløs «gipsboks» – med stort potensial: På grunn av byggets historie var arkitektene klar over at det mest sannsynlig fantes mange opprinnelige kvaliteter og elementer å eksponere, og de oppdaget raskt søyler med profilerte avslutninger, teglvegger, gammel puss og originale paneler bak all gipsen. Diverse lag ble fjernet og fram kom historie, sjel, farger og sjarm. Gulvet er beholdt, men «lappet» der det var som mest slitt, gamle brystninger er malt, teglsteinen eksponert og reisverket til en gammel mesanin er beholdt. Alle elementene og materialene i lokalet er gjenbruk: Teglen er fra Kristian Augustgate 13, fliser fra et tidligere kjøkken er beholdt, mens selve kjøkkenet ble funnet via Resirqel. Vasken er fra trekantblokka over gaten, platematerialer (kryssfiner og valchromat) ble funnet på Finn.no, og arkitektene brukte hyller fra sitt forrige kontor i Nydalen og bygget sittebenker av dem. Møblene er en miks av brukte stoler og spesiallagede bord fra gamle forskalingsplater med brukte understell.
– Design og palett har blitt til underveis, forteller arkitektene i Mad. – Ettersom ting tok form og uttrykket ble klart, kunne vi lete mer spesifikt etter overflater og elementer som passet inn. Gamle overflater har fått stå og blir heller forsterket av at de ved siden av er malt og strammet opp. Det dukket opp fine farger i det vi skrellet lokalet og dette har vi plukket med oss, slik at det gamle og det nye spiller på lag.

Kontorlokaler, andre etasje:
Her var rehabiliteringsprosessen mindre preget av improvisasjon enn i etasjen under, og tegningene var klare før byggestart. Én del, med cellokontorer fra en tidligere oppussing, skulle pusses opp, mens den andre delen, med åpent landskap etablert i nyere tid, skulle bevares med minimale inngrep. Teppene ble byttet ut og fine søyler i bygget ble eksponert og brannmalt. I tillegg var det behov for møte- og stillerom. Her gikk man for nyutviklede og fleksible systemvegger som ikke genererer avfall i tilfelle endringer.
I de faste innredningene og øvrige inventaret gikk arkitektene for ombruk: To te-kjøkken ble satt sammen til ett – i pilotsamarbeid med Norwegian Trash – med tanke på utvikling av et nytt gjenbrukskonsept for kjøkkenfronter. Annen fast innredning er satt sammen av rester fra byggeprosessen i første etasje, materialrester fra tidligere kontorlokaler og funn på Finn.no samt hos Resirqel. Alt av fast innredning og hyller på materialrommet er laget av gamle platematerialer og gamle potetkasser funnet på Finn.no. Tekstiler er vanskelig å finne brukt og i god kvalitet, så akkurat der ble det nytt gardinstoff fra Gudbrandsdalens Uldvarefabrikk, mens tynnere tekstiler er laget fra en gammel fallskjerm. Eldre himlingsplater er trukket med tekstil og brukt til oppslagstavler og lydabsorberende elementer i taket. Også en god del av belysningen er gjenbrukt.
Målet var som følger:

1.Ingen nye møbler, kun brukt.

2. Ombruk av alt som kunne ombrukes fra de tidligere kontorlokalene i Nydalen.

3. Alltid velge det mest miljøvennlige alternativet hvis de måtte gå for nye materialer og

4. Se alltid etter ombruksmaterialer før man velger nytt.

–  Målsettingen vår med prosjektet i Pilestredet 27 har vært å gjennomføre dette med ombruk fra «A til Å». Vi som arkitekter ønsket å feie for egen dør, og bevise at det i høyeste grad går an – og at det også kan se riktig så bra ut, sier Torkel Njå, partner i Mad.

Adresse

Pilestredet 27, 0164 Oslo

Tidspunkt

Lørdag 24. september 2022

Kl 14-17

Presentasjon

Kl. 15