Skur 38 forteller en rik historie om havne- og byutviklingen langs Akershusstranda i Oslo. Bygget ble først oppført i 1915, som et av Norges første armerte betongbygg og lager for Amerikalinjen. Det ble utvidet til også å romme passasjerterminal for Amerikalinjen i 1950, før det ble ombygget til kontorbygg for Oslo Havn og havnedirektøren i 1985.
Nå skrives neste kapittel i historien. Mens arkitektoniske spor fra fortiden er bevart, peker Oslo Havns totalrehabilitering av Skur 38 ut fremtidens metoder for gjenbruk og bærekraftig modernisering av kontorbygg.
Bygget er rehabilitert i tett samarbeid med Byantikvaren, med fasader som i stor grad er tilbakeført til farger og uttrykk fra ca. 1950. Samtidig oppgraderes bygget til å bli et moderne kontorbygg med BREEAM Excellent og energiklasse B og er et forbildeprosjekt i FutureBuilt.
Byggets program er utvidet med en sosial og utadvendt førsteetasje og nye utearealer. De gamle betongfasadene har fått ny og høyisolerende kalk-puss, med en grønn overflate som knytter Skur 38 sammen med omgivelsene langs kaia. Nytt dekke i hovedetasjen er støpt med en leirebasert sementtype med drastisk CO2-reduksjon. Historiske spor i flotte betongdetaljer i interiøret er sandblåst og eksponert. Gjenbrukte dører og demonterbare modulvegger gir fleksibilitet og økt levetid til materialene etter sirkulære prinsipp, mens de gamle mahogni-detaljene fra havnedirektørens tidligere kontorer har fått nytt liv i kantinen.
Prosjektet er ført an av Oslo Havns ambisjoner for helhetlig utvikling av havneområdet, der bærekraft og historie går hånd i hånd. Ved Hille Melbye arkitekter.