Veterinærbygningen på NMBU i Ås

Foto: Einar Aslaksen

Veterinærhøyskolen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) i Ås holder til i Veterinærbygningen. Med sine 63 000 kvadratmeter er det det største offentlige bygget i Norge. Det ligger på Campus Ås som tilhører Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Bygget kombinerer forskningsfasiliteter og undervisningsrom for veterinærmedisin. De spesielle kravene til smittevern, dyresykehus- og forskningsfasiliteter, gjør bygningen til den første av sitt slag – ikke bare i Norge, men i verden.

Den nye Veterinærbygningen hadde sin offisielle åpning 1. september 2021. Den består av åtte sammenhengende bygg med til sammen 2400 rom. Bygningene inneholder blant annet auditorier, laboratorium, dyresykehus, forskningsfasiliteter med akvarier og andre spesialarealer. Her finnes det siste innenfor veterinærmedisinsk utstyr til forskning, diagnostisering og behandling av dyr. Gode bygningstekniske løsninger og avanserte tekniske installasjoner sørger for at de høye kravene til smittevern kan følges. Dessverre kan ikke publikum få omvisning i Dyresykehusets lokaler av hensyn til de dyrene som er pasienter der, men omvisningene vil foregå i mange av de andre områdene i Veterinærbygningen.

Dette var et av de største og mest komplekse byggeprosjektene som noen gang er utført i Norge. Prosjektet ble utviklet for Statsbygg av Multiconsult, Henning Larsen Fabel Arkitekter, Link Landskap og Erichsen & Horgen.

NMBU har også et stort park- og landskapsområde på ca. 150 mål på Campus Ås. Uteanlegget ved Veterinærbygningen skal både forsterke kvalitetene i dagens park og skape en vakker og funksjonell utvidelse mot det nye campusområdet.

Overvannshåndtering står sentralt i parkprosjektet, der vann vil bli samlet i bekkeløp og i åpne løsninger. Områder i parken brukes også til studentforsøk og undervisningsrom.

Program for dagen:

Fra Fabel Arkitekter kommer to av de sentrale arkitektene for Campus Ås-prosjektet:

 • Rolf Erik Wahlstrøm orienterer om Veterinærbygningen
 • Sted: inne i Veterinærbygningen/Hippocampus
 • Tid: 12-15
 • Elisabeth Edin Ruge orienterer om plassering av bygningene i samspill med Uraksen, parken og det nye fellesbygget for studenter og ansatte; Bikuben
 • Sted: utenfor Bikuben
 • Tid: 12-15

Omvisning i Veterinærbygningen

 • Vi tilbyr omvisning i Veterinærbygningen – billetter fås ved å melde seg på her (Obs: Begrenset antall plasser): https://nettskjema.no/a/281385
 • Sted: Veterinærbygningen
 • Tid: Du vil få tildelt tidspunkt for omvisning senest fredag 23. september. Billetten gjelder kun for tidspunktet du får tildelt og kan ikke byttes.

Område åpent for publikum (uten påmelding)

 • Parken, kunstvandring
 • Foajeen
 • Bikuben (café)

Besøk NMBUs universitetsbibliotek:

Universitetsbiblioteket er åpent under arrangementet. Stikk innom og få med deg brosjyren med høstens arrangementsprogram.

På Universitetsbiblioteket finner du arbeidsplasser for selvstudium og gruppearbeid, bøker og tidsskrifter som dekker alle fagområder ved NMBU, og de arrangerer ulike konserter og foredrag gjennom hele semesteret. Universitetsbiblioteket er et offentlig bibliotek og, åpent for alle. Har du nasjonalt lånekort, kan du få låne hos oss.

Adresse

Elizabeth Stephansens v. 15, 1430 Ås

Åpningstid

Søndag 25. september 2022

Kl 12-15

NB!

NB! Dyrehospitalet er stengt for omvisning av hensyn til syke dyr.

Publikum vil ikke få møte noen dyr.