Villa Wathne ble tegnet i 1950 av Knut Knutsen. Det er satt sammen av flere bygningskropper som i prinsippet er «skur» med pulttak. Dette, i tillegg til sprossevinduer og villmarkspanel gir huset sitt nasjonalromantiske preg. Romløsning og vindusplassering er tydelig forankret i funksjonalismen. 

For 12 år siden bygget nåværende eier et uthus i samarbeid med sin far og arkitekt Jon Haug (Ålhytta, Hedda-hytta), der stilen fra hovedhuset er videreført. I tillegg har han bygget et inngangsparti til en hybelleilighet i samme stil. Knutsen hadde en idé om knoppskytingshuset, der huset skulle kunne endres og bygges ut i takt med beboerenes skiftende behov. Med tiden er det altså blitt flere moderniseringer i tråd med Knutsens ideologi.

Huset var opprinnelig behandlet med jernvitrol og hadde gråmalte vinduer. Huset skulle ligge som en stein i skogen. Senere er det blitt mørkbeiset og vinduene malt hvite. Huset var den første villaen som ble bygget på den eiendommen som engang var Høvik Gård i Plahteskogen. 

I 1969 giftet datteren til Wathne seg, og de bygget sin bolig kjedet inntil det opprinnelige huset, også i tråd med knoppskytingstanken. Dette er også tegnet av Knut Knutsen.

Adresse

Sarbuvollveien 11b

1363 Høvik

Tidspunkt

Søn 24. sept. kl 12-16